SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/003 | 9021 Győr, Szent István út 7.

Intézmény logo

Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokJedlikInfóKRÉTA

Projektek

Erasmus+ 2019

Előkészületek

2019 tavaszán kezdtük újabb Erasmus+ projektünk szervezését iskolánkban. Sikerült ismét egy viszonylag összetett, de azért 10-11. osztályos diákok számára megoldható műszaki feladatot összeállítanunk német barátaink segítségével. Ez évi célunk egy elektromos dobókocka megtervezése volt egy CAD-es programmal, és ennek legyártása a gépi forgácsoló eszközök segítségével. Az elektronikai tervezés kizárólag a német diákok feladata volt, így válhatott a közös munka tényleg mind a két fél számára kihívássá, hiszen mind a két csapat kb. 50%-át építette az elektromos dobókockának.

Iskolánkban már évtizedes múltra tekint vissza a kooperáció a SICK AG-val, ez a cég a világ legnagyobb szenzor előállító vállalata, tevékenysége a gázérzékelő szenzorok előállításától kezdve az autópályákon áthaladó teherautók rendszámának és méretének detektálásán át az ipari gyártósorok vezérlésén és biztonsági mechanizmusainak az irányításán át nagyon szerteágazó irányba ment el a cég 1947-es megalapítása óta. A cég hatalmas energiákat öl bele a saját technikus képzésbe, mindig is az volt a cég filozófiája, hogy csak a legjobb szakemberek segítségével lehet világszínvonalú termékeket tervezni és gyártani. Ha az elmúlt évtizedek WordSkills eredményeit végignézzük, számos első, második vagy harmadik helyezéssel büszkélkedhet a cég szakképző központja. A cég szakképzési filozófiája remekül fedi iskolánk elképzeléseit a szakképzés mikéntjéről, mi is úgy gondoljuk a Jedlikben, hogy csak a legjobb szakemberekkel tudjuk a magyar gépipart versenyképes szinten tartani az egyre erősödő nemzetközi versenyben. Valószínűleg ez a gondolkodásbeli hasonlóság lehet a legfőbb oka annak, hogy most már 13. éve remekül tudunk együtt dolgozni a német céggel.

A 10 fős projektcsapat ismét csak fiúkból állt, ez a szervezők nagy szomorúsága, hogy nem minden évben tudunk lányokat is delegálni a projektcsapatba, de ennek a legfőbb oka, hogy iskolánkban a lányok aránya alig éri el az 4 %-ot, és ők sem a gépészeti osztályokat látogatják főként, hanem a gazdaságinformatikai vagy informatikai osztályokat.

A tavaszi kiválasztás után a 10. 11. osztályos diákok nagy lelkesedéssel vágtak neki a felkészülésnek, látszott a tanulmányi munkájukban is, hogy jelentős motivációt jelent számukra, hogy bekerültek ebbe a csapatba. Jól sikerültek a felkészítő programok is, ez jórészt annak köszönhető, hogy már a rutin a szervezők segítségére van szinte minden felkészítési feladatban. Az OLS feladatsorok megoldásában még egyfajta versengés is kialakult főleg a 11.-es diákjaink között, ami szerintem egy remek motivációs eszköz volt a diákok kezében a legjobb eredmények elérése érdekében.

A mobilitás megvalósulása

2019. október 19.-én utaztunk ki, német partnereink már a freiburgi vasútállomáson vártak minket, segítettek csomagjaink elszállításában, ami már kezdetben megalapozta a baráti légkört a diákok között. Kicsi emberi gesztusok nagyon nagy hatással tudnak lenni egy csoport dinamikájára, ez itt is megmutatkozott.

A következő napokban ez a kellemes oldott légkör akkor volt a leghasznosabb, amikor a diákjaink egy számukra teljesen ismeretlen környezetbe csöppentek, a SICK AG Szakképző Központjában kellett megismerkedniük a CAD-es rajzolás és tervezés alapjaival az OSD program segítségével.

diákjaink hamar belejöttek a munkába, ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy mindig ott volt mellettük egy német diák, aki már járatos volt a program használatában. Ez a munkaszervezés az elmúlt években már nagyon bevált, úgyhogy itt is csak a jól bevált eszközeinkhez kellett visszanyúlnunk.

A szabadidős programok is szerencsésen lebonyolódtak, az időjárás is a mi oldalunkon volt, soha nem keveredtünk nagyobb esőbe, ami ezen a tájon azért ősszel elég gyakran előfordul.

Összegzésképp elmondhatom, hogy egy nagyon sikeres, eredményes projekten vagyunk túl, a gyerekek beszámolóit nézegetve, szinte mindenki arról számolt be, hogy sokkal magabiztosabban forog idegenkörnyezetben és nyelvi készségei is jelentősen fejlődtek. Ezt a célt a legkönnyebben ilyen programok segítségével érhetjük el véleményem szerint.

Epilógus

Örömünk azonban nem lehet teljes a 2020 év tavaszának sajnálatos eseményei miatt. Bár a magyar pályázatunknak ez nem része, de eddig minden évben fogadtuk német barátainkat pünkösd környékén iskolánkban és egy hasonló programot valósítottunk meg velük, mint ők velünk, rengeteg közös szabadidős programmal. Tulajdonképp ez zárta minden évben a közös munkánkat a SICK céggel. Idén ez a karantén bevezetése miatt nem valósulhatott meg, ami mindnyájunk számára egy nagy szomorúság, a magyar csapatom már nagy lelkesedéssel készült a német diákok fogadására, épp a programszervezés fázisában jártunk, amikor a korlátozások keresztbehúzták terveinket. Természetesen érthető, hogy a járányhelyzet miatt nem valósulhatott meg terveinknek ez a része, de Minnanyiunkban mégis van egy hiány emiatt. Mindent el fogunk követni, hogy német barátainkat ismét vendégül láthassuk, hiszen ez szerintem a további közös munka előfeltétele is lehet.


Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

9021 Győr, Szent István út 7.

Telefon: +36 96 529-447

E-mail: jedlik@jedlik.eu

OM azonosító: 203037/003

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001285/2015


2024Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium