SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/003 | 9021 Győr, Szent István út 7.

Intézmény logo

Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokJedlikInfóKRÉTA

Projektek

Határtalanul program

 

Intézményünk az elmúlt időszakban több alkalommal sikeresen pályázatot. A támogatás segítségével meglátogattunk: Erdély, Kárpátalja, Felvidék magyarlakta területén működő iskolákat. A közös programokon megkerestük történelmi múltunk emlékhelyeit, megcsodálhattuk azokat az építészeti és kulturális emlékeket, amelyek híven tükrözik a múlt dicsőségét. A kirándulásaink során a megszerzett ismereteken túl láttuk, hogy az adott területeken élő emberek miképp ápolják, védik magyarságukat.

A Határtalanul program sok hasznos ismerettel segíti fiataljainkat elsősorban a történelem és irodalom tantárgyak színesítésében, a múltbéli történések mélyebb megismerésében. Meggyőződésünk, hogy a látottak nagy hatással lesznek a tanulók világnézetére és felelős felnőtté válásukra.

 


Határtalanul a Felvidéken 2022

Guta - Győr

Intézményünk 2019 évben sikeresen pályázott a Határtalanul program keretein belül egy Felvidéki magyar iskolával való partneri kapcsolatok további bővítésére. Iskolánk és Gutai Magyarnyelvű középiskola között a korábbi évek során jó partneri kapcsolat alakult ki.

Az  elnyert pályázati programok tényleges megvalósítására azonban az ismert okok miatt 2022 májusáig kellett várni. Amikor lehetőséget kaptunk a program megvalósítására már számos feltétel megváltozott. (személyi változások, szolgáltatók leterheltsége stb.)

A megváltozott körülmények ellenére a két intézmény közötti kapcsolatok további bővítésére nyílt lehetőség. A két település közelsége lehetővé tette a személyes kapcsolatok kialakítását is.

A Gutai iskola a rendelkezésre álló hat nap alatt Észak-Nyugat Dunántúl, a Dunakanyar és Fővárosunk nevezetességeivel ismerkedett. (Nemzeti Összetartozási Bizottság elnöke biztosította a Parlament meglátogatását.)  Az intézmény tanulói ismerkedtek iskolánk képzéseivel meglátogatták a laborjainkat és személyes kapcsolatokat alakítottak ki. Többen ismerősként érkeztek városunkba azonban az itt tartózkodás ideje alatt igyekeztünk a város egy olyan arcát megmutatni amit rövid családi kirándulások során nem láthattak.

Az intézményünk tanulói a Felvidéken töltött napokat sikeresnek értékelték. Lehetőségük nyílt a partnerintézmény oktató nevelő munkájába történő betekintésre.

A kirándulás során megismerkedhettek névadónk Jedlik Ányos szülőfalujának (Szimő) nevezetességeivel.

A Felvidéki kirándulásunk során több túrát, kirándulást szerveztünk. (Teljesség igénye nélkül: Guta, Szimő, Komárom, Léva, Selmecbánya, Nyitra, Nagyszombat, Galánta, Bajnócz, Pozsony)

A kirándulásaink  során több magyar emléket koszorúztak meg diákjaink.  (Jedlik szobor, Jókai szobor stb.)  A kiránduláson részt vett tanulók a fogadó intézmény és a Szimői települést Pannonhalmi levendula bokrokkal lepte meg.

Mindkét kirándulás a nemzeti össze tartozás jegyében valósult meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Felvidéki diákok az anyaországban.

 

 

 

 

 

 

 


 

Kárpátalja - 2019

 

Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

9021 Győr, Szent István út 7.

Telefon: +36 96 529-447

E-mail: jedlik@jedlik.eu

OM azonosító: 203037/003

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001285/2015


2024Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium