SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/003 | 9021 Győr, Szent István út 7.

Intézmény logo

Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokJedlikInfóKRÉTA

Projektek

Szakmai kirándulás Dél-Németországban

IMG 4551

Az öt napos kirándulás első állomása Felső-Ausztria tartományának székhelye, Linz. Egy körülbelül 15 perces, a Dunán átvezető séta után értük el első úti célunkat, az Ars Electronica Centert. Ebben a futurisztikus épületben diákjaink bepillantást nyerhettek a jövőbe. Tanúi lehettek a mesterséges intelligencia “gondolkodásának” zeneszerzés közben, ezen kívül testközelből láthattak önvezető autókat, 3D nyomtatást, robotprogramozást és akár a saját DNS szerkezetüket is “átdolgozhatták”. Megérthették, hogy a mesterséges intelligencia hogyan változtatja meg az életünket. Egy hatalmas 8K felbontású vetítőterem és a 3D technológia segítségével felfedeztük a Naprendszerünket, a fénysebesség többszörösével utazva. Élményekkel feltöltődve vetette bele magát mindenki a jól megérdemelt szabad programba Linz belvárosában. Az első éjszakát a csapat a város egy ifjúsági szállójában töltötte, ahol tipikus osztrák vacsora várt ránk.

Másnap egy kiadós reggeli után folytatjuk utunkat Bajorországon keresztül Stuttgartba. Baden-Württemberg igazi csemege az autórajongók számára. Első úti célunk a motorsport szerelmeseinek jelentett felejthetetlen élményt. Stuttgart-Zuffenhausen a Porsche gyár és a Porsche Múzeum otthona. A letisztult, modern épületben, ahol a természetesen a fehér szín dominált, megtekinthettük a legendás tervező Ferdinand Porsche által alkotott időtlen formájú karosszériát és annak utódait az 1920-as évektől napjainkig. Felvonult a Porsche motorsport történelem minden jelentős modellje a túraautó bajnokságtól, a Le Mans-i 24 órás versenyeken át a Formula-1-ig. Természetesen az autógyártó jelenlegi modellpalettája előtt is csorgathattuk a nyálunkat, a múzeum megtekintése után lehetőség nyílt szuvenírek vásárlására is, így ha nem is egy eredetit, de egy kis modellautót mindenki vehetett magának.

IMG 1519A kirándulás hátralévő három napját már Stuttgartban, Bad Cannstatt városrészben, egy Jugendherbergében töltöttük, ahol négy ágyas szobákban laktunk félpanziós ellátással. Vacsorára rendszerint sváb specialitásokkal kényeztettek minket. Mindenki megismerhette a helyi konyha különlegességeit, mint a “Maultaschét, a “Spätzlét” és a “Leberkäsét”.

IMG 4558

A program szervezői úgy állították össze a kirándulás tematikáját, hogy napról napra egyre jobban lenyűgözzék a résztvevőket. A harmadik napon a csoport Sinsheimbe a “Technik Museumba” látogatott. Amikor még idehaza diákjaink kérdezték, hogy mi lesz majd ott, csak annyit válaszoltam, hogy a Singer varrógéptől a Concordeon át a Párduc tankig, minden.

A múzeumot 1981-ben alapították. A tárlat két hatalmas csarnokban kapott helyet, tematikus elrendezésben. A nagyobbik csarnok tetején látható a két szuperszonikus utasszállító repülőgép a Concorde és a Tupoljev TU-144-es, melyekben egy csigalépcső megmászásával egészen a pilótafülkéig is eljuthatunk. Ebben a csarnokban Formula-1-es versenyautók, sportkocsik, mozdonyok, autókülönlegességek (az első Lamborghini, náci vezetők autói, RedBull versenyautók és motorok) kápráztatják el a látogatókat. A kisebbik csarnokban amerikai autók, hadi technika, illetve a kerékpársport kiemelkedő járművei láthatók. Egy ilyen múzeum gyakorlatilag egy egész napos programot kínál. Ennek megfelelően minden igényt kielégítő önkiszolgáló étterem is helyet kapott, ahol mindenki megtalálja a számára megfelelő ételt és italt, hogy felfrissülve folytassa barangolását a lenyűgöző gépcsodák között. Tanulóink élményekkel feltöltődve zárták a harmadik napot, nem is sejtve mi vár rájuk másnap, amikor is kirándulásunk abszolút csúcspontjához érkezünk.

unnamed

Stuttgart város neve hallatán, a világon szinte mindenhol egy autómárka nevére asszociálnak. Ez pedig a Mercedes-Benz. Az autórajongók, motorsportkedvelők szinte kivétel nélkül hatalmas tisztelettel és rajongással nyilatkoznak a csillagos márkáról. A Mercedes múzeum a szállásunktól mindössze egy S-Bahn (Stadtbahn) megállóra található, ezért ezt a jellemzően németes közlekedési eszközt vettük igénybe. A Neckarpark megállótól kb. 10 perces sétával közelítettük meg a lenyűgöző 7 emeletes, egyébként 9 szintes, hatalmas épületet. Már maga az épület is azt sugallja a látogatónak, hogy mi gyártottunk a világon az első autót, és ebből az első helyből nem is engedünk. Ahogy a márka jelmondata is mondja: “Das Beste oder nichts” vagyis “a legjobbat vagy semmit”. Ez az épület több, mint egy egyszerű múzeum, hiszen a tárlatok megtekintésével, ami kronológiai elrendezésű, a világtörténelem legfontosabb eseményeit is végigkísérhetjük 1900-tól napjainkig. A kiállítás a múzeum legfelső szintjén kezdődik, ahová futurisztikus liftek juttatják fel a látogatót. Innen lefelé haladva korszakokra bontva kísérhetjük figyelemmel a mobilitás történetét. A hétköznapi modelleken kívül természetesen különlegességek is akadnak bőven. A hírességek csarnokában láthatjuk királyok, uralkodók és híres emberek, mint például Diána hercegnő, Nicolas Cage, Lukas Podolski saját autóit, vagy az 1974-es labdarúgó világbajnok német csapat buszát, melyben Franz Beckenbauer, Sepp Maier, vagy a nemzet bombázója Gerd Müller is utazott. A legalsó szinten a motorsportot bemutató részen, a versenyautókon kívül, legendás versenyzők (Lange, Fangio, Hakkinen, Coulthard, Hamilton) sisakjai, kesztyűi, verseny overáljai és trófeáit láthattuk. Az ajándékbolton keresztül menve diákjaink egy 3 emeletes Mercedes autószalonban találták magukat, ahol a gyártó szinte teljes jelenlegi típus kínálatát testközelből megszemlélhették. A több mint 4 órás program fáradalmait Stuttgart belvárosában 3 órás szabad programmal “pihentük” ki. Mindenki kedvére barangolhatott a város 1,2 kilométer hosszú sétáló utcáján, a Königsstraßén és környékén.

A szálláson vacsora után spontán búcsúest szerveződött, melyen természetesen a csoportot elkísérő tanárok is részt vettek. Közösen értékeltük a látottakat és diákjaink rengeteg életre való információt kaphattak tanáraiktól, amikért láthatóan hálásak voltak.

A hazaútra is maradt még program. Meglátogattuk a Fliegl Agrartechnik GmbH központi gyárát Mühldorf am Innben, ahol maga Fliegl úr fogadott minket, aki mellesleg tökéletesen beszél magyarul. A cég mezőgazdasági gépgyártással, pontosabban utánfutók tervezésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Kiadós bajor ebéd után, először a vállalat képzési centrumát tekintettük meg, majd a gyárlátogatás következett. Impozáns kisvasút vitte körbe a csoportot, közben a gyár ügyvezetője, Ackermann Tamás, tartott szakmai idegenvezetést diákjainknak. Nagy élmény volt, amikor egyszer csak odalépett hozzánk egy magyar munkavállaló, aki már 8 éve itt dolgozik és a porfestő részleget vezeti. Mesélt arról, hogyan került ki Németországba, milyen akadályokat kellett leküzdenie és hogy érzi magát Mühldorfban. Megosztotta a diákokkal, hogy mi a legfontosabb egy külföldi munkavállalásnál, természetesen a minél jobb nyelvtudást emelte ki, amit szorosan követnie kell a jó szakmai felkészültségnek.

received 652676239759628Ezzel az utolsó programmal egész biztosan életre való motivációt kaptak a diákok, akik a buszon hazafelé többször is végig gondolták és átbeszélték a látottakat, hallottakat.

Gyorsan elrepült ez az öt nap, bízom benne, hogy kitörölhetetlen emléket adtunk tanulóinknak és a sok csillogó szempár, a kérdések és a remek beszélgetések minket is arra ösztönöznek, hogy folytassuk azt a munkát, amivel a legtöbbet tudjuk kihozni a jedlikes tanulókból.

Most pedig mondják el ők saját szavaikkal, hogy hogyan érezték magukat:

Deli Ádám

"Véleményem szerint a németországi kirándulás nagyon jó volt, sok új információt hallottam a különböző múzeumokban. Nagyon tetszett, hogy a múzeumok nem csak a gépgyártást, hanem a gépgyártás alatti történelmi eseményeket is bemutatja. Néha azt éreztem múzeumok után, hogy sok volt a szabad idő, de nem esett nehezünkre „elütni” az időt. Úgy vélem érdemes részt venni egy ilyen kiránduláson, mert rengeteg új ismeretet lehet elsajátítani és nem mellesleg nagyon jó hangulat is volt."

 

Kovács Máté Miklós

"Meghatározó élmény volt a németországi szakmai kirándulás. Rengeteg tudással gazdagodtam a német autóiparral kapcsolatban. Ámulattal csodáltam a kiállított gépcsodákat a Mercedes a Porsche és a sinsheimi múzeumban. Igaz nekem ez már a 2. alkalom volt. Így tavaly láthattam a BMW múzeumot is. Igazán nagyszerű érzés volt látni és tapasztalni, hogy honnan is indult az autóipar és hogy hová tart."

Harczi Gergő

"Németországi kirándulásunk mindegyik programot nagy kedvvel és lelkesedéssel jártam végig. Az első nap volt, ami annyira nem fogott meg, de azzal se lehettünk elégedetlenek. Összességében nekem nagyon tetszett a kirándulás, noha lehetett volna kicsit hosszabb."

Kiss Bálint Simon

"A 2022 októberében Németországban töltött tanulmányi kirándulás nagyon jól zajlott. Sok hasznos új dolgot tanultunk, szép dolgokat láttunk. Új barátságok születtek, és megismertünk több jedlikes diákot is." 

 

 


Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

9021 Győr, Szent István út 7.

Telefon: +36 96 529-447

E-mail: jedlik@jedlik.eu

OM azonosító: 203037/003

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001285/2015


2024Győri SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium